Victorias bröllopsstass



Här är Victroias fina brudklänning



Här är Victorias bröllopsstass

Fem meter långt släp

Kronprinsessan Victoria gifte sig med Prins Daniel i sidenduchesse.

Frossa i detaljerna kring Victorias bukett, diadem och klänning.

- Helt fantastisk, tycker Mikael Glas, kostymchef på Kungliga Operan till Aftonbladet.

  Brudklänningen.

Designern Pär Engsheden har skapat klänningen. Enligt hovet är den gjord av pärlvit dubbelsidig sidenduchesse med korta armar och utåtvikt krage som följer den rundade ringningen. Ryggen är v-formad med klädda knappar. Ett midjeskärp knäpps i ryggen.

– Pär Engshedens plagg är alltid otroligt välsydda, man hittar inte sådana plagg i Sverige, säger Mikael Glas, kostymchef på Kungliga Operan till Aftonbladet.

– Det är sådant man brukar få se i paris - den absolut finaste sömnaden som finns. Jag tror att klännignen är handsydd, den har sån fin passform att alla sömmar blir mycket mjukare och följer kroppen perfelkt.

– Den här klänningen ska man kunna se på foton flera år framåt så det är nödvändigt med rena linjer.

Släpet, som är nära fem meter långt, är kantat med en bård, fäst i midjan och följer slöjans form.

– I Victorias position är det såklart långt som gäller, säger Mikael Glas.

– Modigt att bära kort ärm, det bär ett bra val, lång ärm hade känts för mycket på sommaren.

  Skorna.

Kronprinsessans skor är inklädda i brudklänningens tyg.

  Diademet.

Kronprinsessan bär kamédiademet, som är uppbyggt av guld, pärlor och kaméer. Den centrala kamén skildrar Amor och Psyke ur den grekiska mytologin. Enligt information från hovet är de sju kaméerna inte snidade till diademet från början, vilket visar sig i stenarnas skiftande form och färg.

Drottning Silvia bar samma diadem vid kungabröllopet 1976.

Även Kungens syster, Prinsessan Birgitta och Prinsessan Désirée bar kamédiademet som brudkrona på respektive bröllop.

Med stor sannolikhet är kamédiademet en gåva från kejsar Napoleon till sin hustru, kejsarinnan Josephine år 1809, uppger hovet. Diademet tillverkades vid ateljén hos firman Nitot i Paris.

  Brudslöjan.

Kronprinsessan bär drottning Sofias spetsslöja. Slöjan är gjord av brysselspets och bars av Sofia av Nassau vid hennes vigsel med prins Oskar (II) 1858.

Drottning Silvia bar samma slöja vid sitt bröllop med Kung Carl XVI Gustaf 1976.

  Brudbuketten.

Kronprinsessans brudbukett består av en blandning av traditionella svenska sommarblommor och mer exotiska. Samtliga blommor är vita och buketten är bunden i en fri droppform, uppger hovet.

Följande blommor finns i Kronprinsessans bukett: konvalj, ros, phalaeonopsisorkidé, pion, klematis, rosenskära, doftranka, luktärt, fänrikshjärta, mårbackapelargon, amazonlilja, gardenia, azalea, löjtnantshjärta, samt den traditionella myrten från Sofiero.

– Det är en vacker bukett. Synd att de har gjort den så stor, den döljer för mycket av henne. Hon är gudomligt vacker. Men hon är ju kronprinsessa så den får inte vara för liten. Men man hade gärna fått se mer av de vackra orkidéerna, säger Yvonne Bernzon, expert på Brudbuketter.

(Källa: Aftonbladet.se)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0