Stora slottsfesten - kristallkronorna tejpas



I kväll ska Stockholms slott gunga till Roxette, Carola och Cotton Club.
Men Expressen kan avslöja att slottspersonalen är rädd att skakningarna från kronprinsessans 80-talsdisko ska bli för mycket för det gamla slottet.
- Vi tejpar fast kristallkronorna på våningen under, säger Carin Bergström, överintendent på Kungliga husgerådskammaren. 




Klockan 23 i kväll går kronprinsessan Victoria och prins Daniel upp till Slottets balsal Vita havet för att dansa tillsammans med de 400 inbjudna gästerna. Men det är inte enbart klassisk vals som står på schemat. Tvärtom.
Brudparet har skrivit en önskelista med danslåtar från 1970- och 80-talet, som de har gett till elvamannabandet Cotton Club och sångerskan Kayo som ska stå för dansmusiken.
Dessutom väntas Victorias och Daniels favoriter Carola, Roxette och Jessica Andersson uppträda.


Favoriterna kommer...

Nu är personalen på Kungliga husgerådskammaren orolig att gästernas dans ska orsaka skador på Slottets inredning. På Bernadottevåningen som ligger under balsalen hänger fem kristallkronor, som har hängt där sedan Slottet byggdes.
- Vi har tejpat ihop kristallkronorna så att inget ska gå sönder. De hänger kvar, men vi har gjort så att de inte ska skallra, säger Carin Bergström, överintendent på Kungliga husgerådskammaren.
Hon säger att lösningen med tejp ger ett bra skydd. Risken för skador är, enligt henne, betydligt mindre nu när kristallkronorna inte hänger och dinglar.
Enligt antikexperten Lars-Yngve Johansson, känd från SVT:s "Antikrundan", är kristallkronorna särskilt värdefulla just eftersom de hänger på Stockholms slott.
- De kan vara värda uppemot en miljon kronor styck. Det beror på vilken modell det är. Men det handlar om hundratusentals kronor, säger Lars-Yngve Johansson.
Personalen på Kungliga husgerådskammaren har även burit bort de flesta möblerna från Vita havet. I vanliga fall står det soffgrupper inne i balsalen.

Förberedelser

- Vi tycker att det är väldigt roligt att festen hålls här. Men det är vår uppgift att se till att ingenting händer med sakerna, säger Carin Bergström.
Redan för ett halvår sedan började personalen på Slottet med förberedelserna inför kvällens festligheter. Stolar har förgyllts, möbler har flyttats till nya platser och rum har fräschats upp.
- Det var väldigt länge sedan slottet var så festsmyckat som det är nu, säger Roger Lundgren, hovexpert på tidningen S.
Festligheterna på Slottet börjar klockan 17.35, enligt planerna. Då anländer Victoria och Daniel med kungaslupen "Vasaorden" till Logårdstrappan. En halvtimme senare ska brudparet vinka till publiken från terrassen på norra valvet.

Papporna håller tal

Klockan 19.30 börjar bröllopsmiddagen i Rikssalen. Kung Carl Gustaf och Daniels pappa Olle Westling väntas hålla tal till de nygifta efter huvudrätten. I nuläget är det dock osäkert om bruden eller brudgummen tänker hålla något tal.
- Det vore trevligt om Victoria höll tal till Daniel. Det är ovanligt, men det skulle visa hur modern hon är, säger Sten Hedman, mångårig hovreporter på Se & hör.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0