Bröllopets hålltiderBröllopsdagens hålltider 19 juni

14:00 Gästerna anländer

Kyrkan öppnar sina portar och gästerna släpps in till musik av Westlings Spelmän och Adolf Fredriks flickkör.

15.00 Gästerna sitter på plats i kyrkan

Kl 15.00 ska alla gäster ha intagit sina platser i kyrkan.

ca 15.30 Vigseln i Storkyrkan

Vigseln i Storkyrkan mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling. Vigseln förrättas av ärkebiskopen Anders Wejryd. Han assisteras av överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark, domprosten i Stockholms domkyrkoförsamling Åke Bonnier och biskopen i Lund, Antje Jackelén. Vigselgudstjänsten följer ordningen i den svenska kyrkohandboken med bön över ringarna eller ringen, löften, ringväxling och välsignelse.

Storkyrkans kör och Gustaf Sjöqvists kammarkör sammanlagt 70 personer, ackompanjeras av Kungliga Filharmonikerna, cirka 100 musiker, som leds av Gustaf Sjökvist, domkyrkoorganist i Storkyrkan. Gustaf Sjökvist är musikansvarig, vilket han också var när kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia gifte sig 1976.

Marinens musikkår, som tillhör eliten av blåsorkestrar världen över, gör en spektakulär spelning i Storkyrkans klocktorn. Cirka 1200 gäster finns på plats i kyrkan.

I samband med vigseln får Daniel Westling titeln Prins, Hertig av Västergötland. Kommentatorerna Linda Nyberg och John Chrispinsson guidar tv-tittarna.

ca 15.50 Tager du denna...

Runt tio i fyra fälls de avgörande fraserna och Daniel blir prins av Sverige.

ca 16.30 Kortegen startar

Efter vigseln åker kronprinsessparet kortegevägen, som är cirka sju kilometer lång, inklusive roddturen mellan Djurgården och Skeppsbron. Det blir salut från Kastellholmen, örlogsbesök, militärparader, häckbildningar och musikhyllningar.

Brudparet kommer att färdas med häst och vagn, vid fint väder i en så kallad öppen kalesch, dragen av fyra hästar, med ryttare på de två vänstra. Om det blir regn färdas de i den täckta Sjuglasvagnen. Vid Vasamuseet kliver det nygifta paret ombord på kungaslupen Vasaorden, som rors av 18 örlogsmän. Kortegevägen tar sammanlagt cirka en timme.

Mark Levengood är på plats på Nybroplan och spanar in kortegen därifrån och tar pulsen på bröllopsyran på stan. Uppe på Operans tak berättar Herman Lindqvist om vigseln, som han bevittnade på plats i Storkyrkan.

ca 18.00 Kronprinsessparet vinkar till folket

Under musik och sång, cirka klockan 18.00, möter det nygifta kronprinsessparet svenska folket på Lejonbacken. Kommentatorerna Linda Nyberg och John Chrispinsson guidar tv-tittarna.

14.00 - 15.00 Det kungliga bröllopet: Artistframträdanden på taket

Nedanstående tider är ungefärliga hålltider

Mellan klockan 18.30 och 19.30, före bröllopsmiddagen, blir det artistframträdanden på Operans tak.

Kl 19.00 Mark Levengood vid Nybroplan.

Örlogskapten Anders Hörnefeldt och sjöman Helena Andersson kommer till Operan och berättar om hur det var att ro kungaslupen Vasaorden.

19.30 Middag på Slottet

Bröllopsmiddagen äger rum i Rikssalen. Middagen består av fyra rätter och cirka 500 gäster är bjudna. Köksmästare Stefano Catenacci står för menyn.

Under middagen hålls tal och det blir underhållning i form av musik och sång.

Författaren och debattören Göran Hägg analyserar retoriken i kungliga bröllopstal och pratar om hur man håller ett bra bröllopstal.
Kommentatorerna Linda Nyberg och John Chrispinsson guidar tv-tittarna.

22.00 Bröllopstårta och kaffe

Tårtan skärs upp och delas vid Bernadottegallerian.

23.00 Dansen börjar

Dansen inleds i Vita havet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0