Silver från farmor

Jag fick hem en del arvegods igår.

Först fina silverbestick från farmor.  Jag trodde det var nysilver men kollade stämplarna och såg: kattfoten och A G Dufva! Underbart! Fina silverskedar av självaste Fabrikör A.G. Dufva. Letade upp lite info att dela med mig av till er!
 
Detta hittade jag på nätet om A.G. Dufva samt om silver & nysilver:

"Anders Gabriel Dufva, föddes i Söderhamn och 10 år gammal flyttade familjen till Stockholm, fadern var guldsmed med burskap. De bosätter sig på Bryggargatan, strax bakom idag Åhléns City.
A G blir guldsmeds lärling som 17-åring ( inte hos fadern) och avlägger mästarprov 8 år senare, startar egen verkstad på Drottninggatan 8, som strax därefter, 1847 skulle bli en av Sveriges första nysilver fabriker.

De första patenten på galvanisk försilvring hade strax innan kommit till bl.a Frankrike och England, detta var en idealisk metod lämplig för den snabbt utvecklande merkantilismen i Europa och Amerika.
Silverföremål som hittills hade varit förenat med prestige och välfärd, blev nu ordentligt utkonkurrerade av nysilvret. Nu kunde alla som ville omge sig med till synes äkta varan, till en bråkdel av priset.

Patentet innebar att koppar eller mässing legerades genom galvaniskt överdrag med ett mycket tunt lager silver och betecknas genom stämpling med NS.

Innan detta genombrott pläterades kopparplåt med papperstunn silverplåt och kanterna doldes genom fast-lödning av tunn silvertråd. Denna metod att försilvra föremål var vanligast på mitten av 1700-talet. Den var inte heller så vanlig i Sverige. Vid god kvalité kan det vara svårt att se skillnad på pläter från vanligt silver.

Riktigt svenskt silver är stämplat med kattfoten och är obligatorisk sedan 1596.

En annan metod, Alpacka, har en hög nickelhalt i undermetallen och är ofta stämplad Alp.

I slutet av 1800-talet blev matbestick i nysilver av högsta mode och arvegods i rent silver såldes ofta till förmån för att köpa in stora uppsättningar av nysilverbestick. Ofta dukades med nysilver till festbordet och det riktiga silvret åt man med till vardags."


På bilder ovan visar jag besticken jag fick från farmor, dom är tillverkade hos A g Dufvas fabrik.

Kolla detaljerna på bilderna nedan...
 
Och visst tycker vi än idag om att frossa i nysilver när vi dukar. Jag har i många många år "tvingat" mina kära gäster att använda sockertång att ta godis med, kaktång att plocka både kakor och oliver med, tårtspade till pizzan, mm mm så dom har lärt sig använda min stora samling silver och nysilver- Jag dukar dagligen med mina kära föremål!Så här kan jag gå loss för att få använda mina genom åren samlade pinaler.
Jag tar ingen som helst hänsyn till stilepok eller modell eller när jag använder dem.

Men det finns förståss vissa modeller jag älskar och ofta återkommer till.
Nu hade jag turen att få just den stilen på bestick som jag samlat på imånga år...

Jag blandar frisk och njuter av varenda liten pryl, som jag kan förgylla i min vardag.


samt denna nysilverbricka från pappas farmor med hennes namn ingraverat

bricka och besticken skall pustas upp så de glänser igen!

FRÅGA TIILL ER LÄSARE:
Hur putsar man bäst silver och nysilver? Vadär DIN bästa HUSKUR ???♥ Helena / Franska Liljan ♥
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0